Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/45/174445/pushsverige.se/public_html/ringreinfeldt/index.php on line 8 Ring Reinfeldt
Syftet med kampanjen är att få upp hållbarhetsfrågan som en av de viktigaste frågorna under supervalåret 2014 med både EU-parlamentsval och riksdagsval. Därför tänker vi i PUSH Sverige använda våra medborgerliga rättigheter och helt enkelt höra av oss till våra politiker och berätta vilka frågor som vi tycker är viktigast.

På lokalnivå och i mindre kommuner är det ganska ovanligt att väljare hör av sig till sina politiker och berättar vad de tycker, och när det händer så brukar en personlig kontakt ofta tas på stort allvar. Därför tror vi att kampanjen kan få stor genomslagskraft i hela landet.


Häng med i kampanjen, den är till för alla! Vi tror att det bästa sättet är att få en personlig kontakt genom att ringa upp och prata med politikerna. Det är därför vi har döpt kampanjen till ... och ring Reinfeld, men det går givetvis bra att även skicka mejl.

Det roligaste är om man är några stycken som ringer tillsammans. Därför är vårt första tips att boka in en eftermiddag med några kompisar! Du bestämmer givetvis själv på vilket sätt som du är med i kampanjen, men här kommer några fler bra tips.

Förhoppningsvis så kommer kampanjen att ge flera effekter. När politikerna skall bestämma vilka frågor som ska bli deras partiets viktigaste, så kommer de försöka att känna av vad medborgarna tycker, och då kommer ditt bidrag att ha betydelse!

Det är ganska ovanligt att medborgare hör av sig till sina politiker, vilket gör det ganska troligt att hen kommer att tänka och kanske prata med sina partikamrater den närmsta tiden efter din kontakt. Det gör att frågorna kommer upp på den politiska dagordningen.

Om det är så att den politiker som du pratat med inte klarar att ge några vettiga svar på frågorna så kommer hen att känna det under samtalet. Om det är så att hen är en seriös politiker så kommer hen att fråga sina partikamrater eller själv läsa på. Då har vi bidragit till att kunskapsnivån bland politikerna ökat.

Du är fri att höra av dig till vilken politiker du vill på lokal, regional och nationell nivå. Det är ju dock ingen nackdel att kontakta till en ordförande, gruppledare, kommunalråd motsvarande. Ett annat tips kan vara att kontakta just din politiker som du har/tänker rösta på och frågar vad hen har gjort med just din röst.

Kontaktuppgifter som telefonnummer och mejladresstill förtroendevalda brukar finns på kommunernas och landstingens hemsidor. På partiernas hemsidor finns nästa alltid politikernas kontaktuppgifter. Här hittar du alla i riksdagen >>

Tänk på att inte ringa för sent på kvällen. Även politiker tycker det är störande när någon ringer när dem precis slappnat av framför en tv-deckare. En av nycklarna till framgång i kampanjen är att skapa en positiv känsla kring oss själva och kring miljöfrågorna. De flesta fasta nummer fungerar bara under kontorstid, men om du lyckas få tag på ett mobilnummer tänk då på att inte ringa tidigt på morgonen eller sent på kvällen så att hen känner sig störd. När du ringer, fråga då gärna om det passa att prata nu? Passar det inte just nu be om en tid när det passar.

Det är alltid bra med en tydlig presentation av vem du är och vad du vill prata om. Här är några exempel på hur det kan se ut:

Hej! Mitt namn är Herman Anderson, jag kommer från Lidköping och jag skulle vilja prata med dig om FNs senaste klimatrapport.

Hej, mitt namn är Herman Andersson. Jag ringer från [PUSH Sverige] och jag skulle vilja prata med dig om att 80% av alla unga idag känner klimatångest.

Hej, mitt namn är Herman Andersson, jag ringer till dig för att för att jag är nyfiken på vad du och ditt parti tycker i [klimatfrågan].

En bra start kan vara att fråga din politiker några frågor. Tänk då på att syftet med samtalet inte är att vinna en debatt eller att grilla den du ringer till utan att få upp hållbarhetsfrågan som valets viktigaste fråga. Det lyckas vi inte med om vi skäller ut eller försöker sätta dit den vi talar med. Med det sagt så ska du givetvis säga emot om hen säger något som du inte håller med om. Försök att ställa öppna frågor som inte kräver en massa detaljkunskaper. Här är några exempel:

Vad har du och ditt parti drivit för frågor under den här mandatperioden kring hållbarhet och miljö?

Om jag väljer att lägga min röst på dig i nästa val på vilket sätt kommer det göra skillnad för de sociala orättvisorna?

Jag röstade på er i förra valet, på vilket sätt har min röst gjort skillnad?

Hur ser du på att 80 % av alla unga har klimatångest? Tycker du att det finns skäl att känna oro?

Om du fick bestämma, hur skulle då energipolitiken ändras?

Hur prioriterad är social hållbarhet för dig och ditt parti?

Det är kan tyckas vara enkla frågor, men det är inte säkert att alla klara att ge ett vettigt svar. Politiker brukar då ge svävande svar som säger allt och ingenting. Var då inte rädd för att ställa frågor som: Kan du utveckla det mer? Kan du förtydliga? Kan du vara lite mer konkret?

Var inte heller rädd för att tala om vad du tycker eller om du har några egna förslag! Det kan vara allt från köttskatt till var pappersinsamlingen ska placeras. Det är mer ovanligt än vad man tror att folk kommer med idéer och förslag. Därför lyssnar politiker oftast på de få som kommer. Ta därför chansen och för fram vad just du tycker.

Innan du avslutar samtalet kan det vara bra att sammanfatta vad ni sagt och kommit fram till:

Så för att sammanfatta så kommer ni att driva frågorna … nästa val?

Så om ni får bestämma så kommer … att hända.

Glöm inte att tacka för samtalet innan du lägger på.

Om du känner att du inte vill eller kan ringa så går det givetvis bara att sicka mejl. Börja ditt mejl med att kort presentera vem du är (se Hur presenterar jag mig?). Ställ därefter några korta allmänna frågor (se Vad ska jag säga?).

Tänk på att formulera din fråga så att den bli riktad till din politiker och hens parti, inte till exempelvis kommunen eller landstinget. En annan sak att tänka på är att ställa frågor som inte kräver allt för mycket detaljkunskap. Om man inte tänker på de här två sakerna så finns det stor risk att politikern hänvisar vidare till någon annan eller till tjänstemännen.

Om du inte får något svar inom 4-5 dagar sicka då ett nytt mejl med samma frågor där du påpekar att du inte fått något svar

Hej, jag mejlade dig några frågor i måndags och har inte fått något svara. Här kommer de igen om du tappat bort dem.

Hej jag mejlade dig för några dagar sen och har inte fått något svar. Därför sickar jag nu frågorna igen om det är så att de inte kom fram första gången.

När du fått dit svara så var inte rädd att ställa några följdfrågor eller att be din politiker att förtydliga om det är något som är otydligt. Sluta gärna din mejlkonversation med att tacka för svaren. Glöm inte häller att registrera dit mejl på hemsidan!

Självklart får du kontakta hur många politiker du vill! Registrera dina samtal/mejl här på hemsidan. Svarade inte din politiker så kanske hen gör det när nästa person hör av sig.
Bjud gärna in dina vänner till kampanjens facebookevent eller rekommendera kampanjen:

Vill du ordna en aktion på en offentlig plats finns en färdig flyer som du kan skriva ut och använda. Det enda du behöver fylla i är tips på nummer till några lokala politiket. Sen är det bara att dela ut den till de som kommer och vill vara med samt eventuella nyfikna förbipasserare.

Gillar du att pyssla är det alltid en bra idé att måla en skylt som man kan ha med sig där man sitter på torget eller i parken och ringer. Och tipsa gärna andra PUSHare om er lilla aktion genom att skriva i facebookeventet och i vårt forum. I år ska vi visa politikerna att vi finns!

Har du deltagit? Skriv upp vem du ringde/mejlade och hur det gick!

Ditt namn:

Politiker (parti):

Hens telefonnr/mejl:

Uppdrag, ort:

samtal mejl

Hur gick det?

Är du mänsklig? 5+7=

00038